De voorbereidingen - Reisverslag uit Wessem, Nederland van Esther en Wiro Bakker en Laplooi - WaarBenJij.nu De voorbereidingen - Reisverslag uit Wessem, Nederland van Esther en Wiro Bakker en Laplooi - WaarBenJij.nu

De voorbereidingen

Door: Esther

Blijf op de hoogte en volg Esther en Wiro

01 Mei 2007 | Nederland, Wessem

Eindelijk is er een moment gekomen waarin ik tijd heb de afgelopen (voorbereidings)periode te beschrijven.

Wat hebben we gedaan?
Wiro heeft de boot in orde gemaakt en heeft hier veel hulp bij gehad van een vriend.
Vorig jaar september is de mast er in Breskens afgegaan. Het leek ons sowieso goed deze eens goed te laten nakijken, maar ook had het als voordeel dat we zo op de motor naar Wessem konden varen waar de boot uit het water gehaald werd. Zodoende kon Wiro zelf veel aan de boot werken. Dit heeft hij ook gedaan.
Er zijn verschillende belangrijke zaken gebeurd aan de boot om hem helemaal klaar te maken voor de reis.
- In het pilot-house hebben we het zitje een 20 centimeter omhoog gehaald zodat we naar buiten kunnen kijken in plaats van tegen een stuk hout aan te kijken. (200% improvement!!!)
- Het dakje op het pilothouse is vervangen, omdat dit lekte.
- Teakdek is nagekeken en daar waar nodig gerepareerd.
- Er is een sonar gekomen
- En een SSB radio
- Een nieuwe radar
- Generator is eruit gehaald en is (overigens nu nog) ter reparatie naar Duitsland. Deze was toch kapot gegaan vorig jaar. Een hoop gedoe met dat ding. Ik hoop dat hij het nu toch echt gaat doen. Ondertussen is deze overigens geinstaleerd dus zijn we weer van stroom voorzien.
- Er is een davids achter op de boot gekomen voor de (nieuwe) bijboot.
- Nieuwe bijboot met een aluminium bodem en een 15 pk motor erachter. Loopt goed moet ik zeggen.
- Nieuwe ankers zijn aangeschaft. Een van 41 kg en een van 81 kg, deze laatste moeten we nog even bekijken wat we daarmee gaan doen.
- Verder zijn er nog allerlei andere kleinere spullen aangeschaft om het geheel compleet te maken.
- Het onderwaterschip is twee maal geimpregneerd met anti-fouling.
Al met al veel werk en veel investering.

Ondertussen hebben we nog een aantal cursussen gevolgd, waaronder het weer, astronavigatie, reanimatie.

Ikzelf ben me aan het verdiepen geweest in medicijnen, verder willen we nog een EHBO cursus speciaal voor op zee gaan volgen. Ik ben aan het oefenen met zelf brood bakken. Ben me in het weer aan het verdiepen (hetgeen ik in de cursus geleerd heb in de praktijk brengen). De boot op een organisatorische manier aan het inrichten met allerlei bakjes etc. Ook heb ik voor Micky (de scheepskat) al het nodige voorbereidingswerk moeten verrichten. Naar de dierenarts voor verschillende inentingen. Opzoeken hoe het met IIsland zit in verband met inentingen en andere zaken die noodzakelijk zijn. Nadenken hoe dat straks moet op de boot als we aan het zeilen zijn. Hij heeft nogal de neiging over de boot te gaan lopen als we in het donker aan het zeilen zijn, en daar ben ik eigenlijk niet zo blij mee. In de haven laat ik hem meestal gaan maar een week geleden is gebeurd waar ik ook al wel een beetje huiverig voor was. Hij was in het water gevallen. Gelukkig had Wiro dit gehoord en heeft hem eruit gevist. Ook hier moet ik nog een oplossing voor zien te vinden. Ik was al aan het denken om een plankje te maken welke net in het water hangt waar hij dan op kan gaan zitten. Zo gezegd zo gedaan, het plankje is er, nu nog een stukje v;loerbedekking erop zodat hij zich hieraan kan optrekken. Als het goed weer is gaan we eens met hem oefenen.
Ik ben overigens ook al met technische reparaties bezig. Heb de vuilwaterpomp gerepareerd. En trots dat ik was toen die het weer deed! Echt dankbaar werk is dat, je hebt meteen resultaat (als het lukt uiteraard). Ik denk dat ik met deze technische zaken onderweg ook nog wel veel aan de slag zal gaan.
Ook heb ik gedurende deze periode nog gewerkt bij MEE. Vanaf februari ben ik part-time gaan werken om meer tijd te hebben om me voor te bereiden op de komede reis. Donderdag 27 april heb ik (met pijn in mijn hart) afscheid genomen van MEE. Het was een prachtige tijd die zes jaar dat ik daar gewerkt heb en ook mijn afscheid was geweldig, mijn (ex) collega’s en manager hadden het super georganiseerd en ingevuld. Onvergetelijk gewoon!!
Onderweg ben ik van plan in maatschappelijk opzicht iets te doen. Ik ben niet voor niets een maatschappelijk werkster! Ik wil me op plaatsen waar dit kan aan gaan sluiten bij bestaande ontwikkelingsprojecten om mee te werken. Lijkt me helemaal geweldig en is iets wat ik altijd al heb willen doen, daar krijg ik nu de kans voor.

Deze zomer zijn we van plan om eerst richting noorden te gaan. Schotland, en afhankelijk van het weer misschien IJsland. Maar zoals wij reeds eerder ervaren hebben kunnen deze plannen nogal eens veranderen. We pinnen ons nergens op vast.
Vervolgens willen we toch in het najaar gaan proberen in Portugal te zijn.

Zondag 13 mei zijn we met de boot vanuit Heel vertrokken om langzaam maar zeker koers te zetten richting zee. De mast zal in Breskens op 21 mei erop gezet gaan worden. We zullen hem vervolgens gaan testen. We zeilen dan naar Oostende en zullen daar tevens “Oostende voor anker” gaan vieren. Daarna zullen we onze koers richting UK gaan zetten. Wel eerst nog even zorgen dat Micky ook nog langs de dierenarts is geweest voor een ontworm kuur, deze moet getekend worden door een erkende dierenarts.

Tot zover de voorbereidingstijd.